Museets verksamhet

Museet arbetar brett med den militära närvaron i Halland under historisk tid. Det gör vi genom utställningar i själva museet, guidade turer ute i landskapet och kunskapsbyggande arbete. Under hösten samarbetar vi med Göteborgs Universitet i kursen Militärhistoriskt kulturarv: Slagfält, makt och minne i det tidigmoderna Västsverige.  Till våren kommer en motsvarande kurs på Halmstad högskola.


Museets utställningar är kronologisk vandring som tar dig från 1500-talet till idag.


De dansk-svenska krigen under 15-1600-talet utkämpades till stor del i nordvästra Skåne och Halland. Museet har därför en särskild avdelning för denna dramatiska tid i Hallands historia.




Fredens tid under 17-1800-talet visar ett lugnt men ändock väl förberett Halland. Musköter och bajonetter, en fäktingsövningsdräkt samt en nätt kanon.


Vinterkriget och andra världskriget erbjuder bland annat en lyssnarapparat och en radar samt ett flertal luftvärnskanoner, och sist men inte minst en brudklänning sydd av fallskärmstyg.


Från Kalla kriget leder utställningarna fram till dagens verklighet och avslutas med en utställning om kriget i Ukraina. 


Museet förvaltar statens Luftvärnssamling och visar ett antal särskilt intressanta objekt ur den. Luftvärnets historia går därför som en röd tråd genom utställningarna